Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

De jonge hond

Een pup in huis brengt grote veranderingen met zich mee. Misschien heeft u al een boek over de opvoeding en verzorging van een pup gelezen, maar er zullen altijd nog wat vragen in u opkomen. Zeker als u voor het eerst een hond in huis heeft. U krijgt vaak van alle kanten informatie en raad over de verzorging en opvoeding van uw nieuwe pup. Soms zoveel dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Als u vragen heeft of wilt weten of u de juiste stappen neemt, dan kunt u altijd contact opnemen met onze dierenartsassistenten. Zij zullen u graag te woord staan en u van deskundige informatie voorzien.

Enkele tips voor een goede start van een lang en gezond leven van uw pup:

Voeding
Een jonge hond heeft iedere dag minimaal 3 voedingen nodig over de dag verdeeld. De dierenwinkel kan u goed advies geven over welk voer voor uw hond geschikt is. Een pup dient een compleet puppyvoer te krijgen. Het is ten strengste verboden om de pup extra vitaminen of mineralen als kalk te geven. Doordat een puppyvoer al ruimschoots voorziet in de behoefte kan een toevoeging leiden tot overdaad waardoor ernstige problemen kunnen ontstaan.
Wel hebben we de voorkeur voor brokken als voeding. Hierdoor leert een pup goed te kauwen en komt de spijsvertering beter op gang. Als een pup de brokken in het begin minder waardeert kan als extra smaakmaker een eetlepel van een natvoer door de brokken worden gemengd.

Vaccinatie
Meestal heeft uw pup bij aanschaf al de eerste puppy-vaccinatie gekregen. Deze vaccinatie moet op 6 weken leeftijd worden gegeven. U kunt dit nagaan in het vaccinatieboekje welke u bij de koop heeft meegekregen. Is dit niet duidelijk of zijn er vragen, neem dan contact met ons op. Heeft u pup geen vaccinatieboekje of is hij niet gevaccineerd, dan raden wij u aan om zo spoedig mogelijk een afspraak voor vaccinatie van uw pup te maken.
Op 9 weken leeftijd is het tijd voor de 2e vaccinatie: parvo en de ziekte van Weil. En op 12 weken leeftijd wordt de grote cocktail-vaccinatie gegeven. Daarna is ons advies om de vaccinatie van uw hond jaarlijks te herhalen. Hiervoor ontvangt u van ons jaarlijks een herinneringsbrief, als de pup in onze kliniek is gevaccineerd.

Gaat u met uw pup een cursus volgen, dan is ons advies uw pup tegen kennelhoest te laten vaccineren. Deze vaccinatie is ook nodig als uw hond naar een pension of een show gaat. Er zijn 2 soorten kennelhoest vaccin. De Neusspray KC; werkt zeer effectief maar beschermd maximaal 6 maanden en de Injectie Pneumodog ; die na de 2e injectie een jaar lang slechts redelijk bescherming biedt tegen kennelhoest. De dierenarts zal met u overleggen wat voor uw hond het beste is.

Als u uw hond wilt meenemen naar het buitenland, zelf naar België, dan dient u minimaal 1 maand van tevoren uw hond te laten vaccineren tegen rabiës/hondsdolheid. Deze vaccinatie mag pas op een leeftijd van 3 maanden gegeven worden. De rabiësvaccinatie is verplicht!!! Daarnaast heeft elk land zo zijn eigen regels, de assistente zal u graag van de nodige informatie betreffende de regels van het land voorzien.

Vlooien
Iedere hond heeft grote kans door vlooien besprongen te worden zonder dat u het door heeft. Door de dichte vacht zijn vlooien vaak moeilijk met het blote oog te vinden. Beter is het om regelmatig de hond met een vlooienkam te controleren. Doordat vlooien goed in een verwarmd huis kunnen overleven zijn vlooien nu het hele jaar actief. Het behandelen en beschermen tegen vlooien kan op diverse manieren. Zo is het bijvoorbeeld beter om een langharige hond met dichte ondervacht niet te sprayen omdat het vlooienmiddel niet dicht genoeg op de huid komt. Daarom kunt u het beste even langskomen, zodat u samen met de assistente het juiste vlooienmiddel voor uw hond kiest.

Teken
Teken zijn parasieten die vooral in het voor- en najaar actief zijn. Teken wachten in de omgeving totdat de hond voorbij loopt, waarna ze zich met hun monddelen vasthechten in de huid. Een tekenbeet zelf is pijnlijk en kan ontsteking geven. In de teek kunnen echter de ziekten Leishmania en Babesia aanwezig zijn, die via de monddelen in de hond terechtkomen. Door deze ziekten is het mogelijk dat de hond ernstig ziek wordt. Door na een wandeling op teken te controleren en deze zonodig te verwijderen, kunt u veel problemen voorkomen. Een tekentang is verkrijgbaar in onze winkel. Ook zijn er antiteken producten verkrijgbaar in onze winkel.

Verzekeringen
Het is mogelijk uw pup te verzekeren tegen ziekte en ongevallen, voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de dierenkliniek.

Wormen
De kans is groot dat uw pup met spoelwormen is besmet, ook al is de moederhond altijd goed ontwormd. Een pup kan al besmet raken met wormeieren in de baarmoeder van de teef. Daarom is het verstandig om met het ontwormen van de pup te beginnen op 2 weken leeftijd. Wij raden aan dit elke 2 weken te herhalen tot een leeftijd van 3 maanden, daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Vanaf die tijd raden wij aan om uw hond 4x per jaar te ontwormen, zeker als uw hond in contact komt met kinderen. De spoelworm is ook besmettelijk voor de mens en met name kinderen zijn er erg gevoelig voor. Laat uw kinderen altijd goed de handen wassen nadat ze met de hond hebben gespeeld.

Chippen
Alle jonge rashonden die na 2001 zijn geboren worden standaard voorzien van een chip die bij de NDG databank is geregistreerd. Wat betreft alle oudere honden is het ten zeerste aan te raden om ze te chippen. Hierdoor bent u als eigenaar altijd terug te vinden. Voor het meenemen van uw hond naar het buitenland is het per 2004 verplicht dat de hond is gechipt. Dit geldt nu al voor enkele landen als Frankrijk, Zweden en Engeland. Het chippen gebeurd door middel van een injectie en is prima te combineren met de vaccinatie of op ieder ander moment.

Gebitsverzorging
Honden hebben net als mensen gebitsverzorging nodig. Als eerste is het beter de hond op jonge leeftijd te laten wennen aan het eten van brokken.
Daarnaast is het zinvol om ook gelijk te beginnen met het poetsen van de tanden. In eerste instantie moet dit vooral een leuke bezigheid zijn voor uw hond. De eerste paar maanden is het niet belangrijk dat de tanden daadwerkelijk schoongemaakt worden, maar dat de hond het leuk vindt dat de tanden worden gepoetst. Een beloning geven na het poetsen is dus belangrijk. Met 1 maal per week tandenpoetsen kunt u voorkomen dat de tanden vroegtijdig bederven. Voor meer informatie en welke producten geschikt zijn kunt u het beste even met de kliniek contact opnemen

Puppy cursus
Niet alleen de hond moet veel leren, ook u als nieuw baasje moet veel leren over het gedrag van uw hond. Het grootste probleem dat we zien is dat de pup en de eigenaar elkaar niet goed begrijpen. De eigenaar reageert als mens en de pup als hond. Omdat de hond zich niet in de mens kan verplaatsen moeten wij ons in de hond verplaatsen. Om dit te leren kan een puppycursus zeer zinvol zijn. Hier wordt ook de basis gelegd voor gedrag waar u de rest van het hondenleven plezier van heeft.