Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

Oudere hond

Ouder worden is een normale zaak. Iedere hond wordt ouder. Wanneer wordt een hond ouder? Bij de grote rassen vanaf 7-8 jaar en de kleine hondenrassen vanaf 8-9 jaar. Een oudere hond wordt rustiger, iets langzamer en slaapt meer. Daarnaast kunnen ze wat strammer lopen als ze opstaan en zijn vatbaarder voor ziektes.

Dikker?
Door de tragere stofwisseling en minder beweging is het mogelijk dat de hond dikker wordt. De hoeveelheid voer die hij vroeger kreeg kan nu teveel zijn, hierdoor wordt de hond zwaarder en als gevolg daarvan nog trager. Het is dus verstandig om de hond mooi op zijn streefgewicht te houden of om hem zelfs te laten afvallen tot zijn streefgewicht. Neem hiervoor contact op met onze diëtiste. Naast de voeding is ook beweging zeer belangrijk. Laat een oudere hond wat vaker uit maar loop geen extreme afstanden. Slijtage wordt vooral gevormd aan het eind van een lange wandeling.

Seniorenvoeding
Als voeding is op oudere leeftijd een seniorenvoeding in brokvorm het meest aanbevolen, vooral als de hond iets zwaarder dreigt te worden. Meet echter wel de hoeveelheid af want anders heeft het weinig zin.

Vacht en nagels
Een oudere hond begint vaak wat grijs te worden rond de snuit en ogen. Ook kunnen de nagels wat langer worden door de mindere beweging. Gevolg kan zijn dat de nagels pijn doen tijdens het lopen of zelfs ingroeien. Regelmatig nagels knippen houdt het leven in de nagel kort en daardoor blijft de nagel ook korter.

Gezondheid
Door de jaren heen leert u het gedrag van uw hond goed kennen. Hierdoor valt het een eigenaar vaak op als er iets verandert aan het gedrag van de hond. Wat bijvoorbeeld kan opvallen is dat de hond sneller moe wordt of meer drinkt. Indien u dus een verandering opmerkt is het verstandig om contact met de dierenkliniek op te nemen. Zie ook het item nieuws op onze site.

Gebit
Veel oudere honden krijgen problemen met hun gebit. Een onaangename geur uit de bek geeft al aan dat er iets aan het ontsteken is. Door tandplaque en tandsteen kan gemakkelijk cariës ontstaan. Hierdoor heeft de hond pijnlijkheid bij het eten, maar kan ook ziek worden van de infecties. Laat het gebit regelmatig controleren door de dierenarts.