Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

Kitten

Een nieuw kitten
De aanschaf van een nieuw kitten is voor de meeste mensen een grote gebeurtenis. Dit is ook voor u de periode dat u veel vragen heeft.

Voeding
De beste start maakt uw kitten met een speciaal voor kittens uitgebalanceerd en compleet dieet. De meeste voeders voor kittens die verkrijgbaar zijn in de dierenwinkel voldoen aan deze eisen. Een kitten moet iedere dag een paar keer eten krijgen. We hebben de voorkeur voor minimaal 1 voeding uit brokken . Op brokken moet een kat beter kauwen en hierdoor komen de verteringsenzymen goed op gang. Door het kauwen worden de tanden beter gebruikt zodat tandplaque en tandsteen minder kans hebben.

Verzekeringen
Het is mogelijk uw kitten te verzekeren tegen ziekte en ongevallen, voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de dierenkliniek.

Vaccineren
Om uw kitten te beschermen tegen een aantal besmettelijke ziekten is het verstandig om het kitten in het eerste levensjaar 2 keer te vaccineren. De eerste vaccinatie is op 9 weken en de 2e vaccinatie is op 12 weken leeftijd. Hij wordt dan beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. De bescherming is een jaar werkzaam en dient dus ieder jaar herhaald te worden.

Als u uw kat wilt meenemen naar het buitenland, zelf naar België, dan dient u minimaal 1 maand van te voren uw kat te laten vaccineren tegen rabiës/hondsdolheid. Deze vaccinatie mag pas op een leeftijd van 3 maanden gegeven worden. De rabiësvaccinatie is verplicht!!! Daarnaast heeft elk land zo zijn eigen regels, de assistente zal u graag van de nodige informatie betreffende de regels van het land voorzien.

Wormen
De kans is groot dat uw kitten met spoelwormen is besmet, ook al is de moederpoes altijd goed ontwormd. Een kitten kan via de melk besmet raken met wormeieren. Daarom is het verstandig om met het ontwormen van uw kitten te beginnen op 4 weken leeftijd. Wij raden aan dit elke 2 weken te herhalen tot een leeftijd van 3 maanden, daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Vanaf die tijd raden wij aan om uw kat 4x per jaar te ontwormen, zeker als uw kat veel in contact komt met jonge kinderen. De spoelworm is ook besmettelijk voor de mens en met name kinderen zijn er erg gevoelig voor. Laat uw kinderen altijd goed de handen wassen nadat ze met de kat hebben gespeeld. En verschoon altijd zelf de kattenbak.

Vlooien
Vlooien hebben een grote voorkeur voor katten. Ze springen van een andere kat of uit de omgeving op uw kitten. Het hele jaar door kunnen vlooien een plaag worden. Daarom is het raadzaam om zowel zomer als winter uw kat te behandelen tegen vlooien. In onze winkel zijn verscheidene antivlo producten verkrijgbaar. Als de plaag groot is dan adviseren wij ook om de omgeving te behandelen.

Chippen
Door chippen wordt uw kat van een transponder onder de huid voorzien. Dit gebeurt middels een injectie. De chip moet dan wel worden geregistreerd bij de databank. Als dit is gebeurd dan kan de eigenaar altijd gevonden worden. Chippen kan goed worden gecombineerd met de vaccinatie of op elk ander moment gebeuren.

Castratie
Iedere kater die niet wordt gecastreerd gaat vroeger of later sproeien in huis. Een kater die langer dan een maand sproeit zal dit zeer moeilijk afleren. Daarom zijn er in Nederland maar weinig volwassen katers die niet gecastreerd zijn. Wij adviseren de kater te castreren voordat deze sproeit of als hij net is begonnen. Meestal is dit rond de 7 maanden. Bij de castratie worden de teelballen verwijderd. Uiteraard gebeurt dit onder algehele narcose.

Sterilisatie
Uw kitten wordt krols vanaf 7 á 8 maanden, de krolsheid duurt gemiddeld 6 dagen en komt iedere 3 weken terug. Tijdens deze periode is de poes vruchtbaar. Als u geen nestje wilt dan is het voor de gezondheid van de poes belangrijk haar op jonge leeftijd te steriliseren. Door een vroege sterilisatie voorkomt u veel problemen op oudere leeftijd, zoals kwaadaardige melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Bij de sterilisatie worden de eierstokken verwijderd zodat de poes niet meer krols wordt. Door moderne chirurgie is het buiksnede slechts ongeveer 1 cm. en onderhuids gehecht waardoor het herstel vaak zeer voorspoedig is.