Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

Oudere kat

Wanneer is uw kat ouder aan het worden. Gemiddeld wordt de huiskat ongeveer 15 jaar oud. We spreken van een oudere kat als deze 11-12 jaar oud is.

Gezondheid
Doordat een kat geen grote eisen stelt aan zijn uithoudingsvermogen (niet de hele dag actief) merken we vaak laat dat er een probleem is. Als voorbeeld kunnen we bloedarmoede geven bij de kat: als een kat in een paar weken tijd meer dan de helft van zijn bloedcellen heeft verloren, ziet de eigenaar vaak nog geen verandering aan haar kat.

Het is dus ook moeilijk voor een eigenaar om aan te geven wat er met haar kat aan de hand is. Zeker voor een kat geldt dat het jaarlijkse algemene onderzoek tijdens de vaccinatie belangrijk is. Hierdoor zijn we vaker in staat om problemen op een vroeger tijdstip te onderkennen.

Vacht en nagels
Een oudere kat verzorgt haar vacht wat minder, hierdoor is er meer kans op klittenvorming. Het regelmatig kammen van de vacht helpt de kat om haar vacht in conditie te houden. De nagels worden door het mindere klauteren en ravotten slecht afgesleten. Hierdoor is het mogelijk dat de kat kalknagels ontwikkelt. Naast de vachtverzorging is dus ook het controleren van de nagels en zonodig knippen belangrijk.

Conditie
De meeste katten blijven in een gelijke conditie als ze ouder worden. Ze eten niet veel meer of minder dan toen ze jonger waren. Een verandering kan dan een lichamelijke oorzaak hebben. Afvallen, meer of juist minder eten, meer drinken, het zijn allemaal verschijnselen die op een lichamelijk probleem kunnen duiden. Overleg hierover met uw dierenarts.