Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

Cavia

De cavia is afkomstig uit Zuid Amerika. Dit knaagdiertje wordt ook wel Guinees biggetje genoemd. De cavia is zeker geen Marmot! Het is een knaagdiertje met een vriendelijk karakter en ideaal als huisdier voor kinderen. De cavia kan 6-8 jaar oud worden. Het diertje is vooral overdag actief. Er zijn in de loop van de tijd in veel variëteiten in kleur en haar ontstaan.

Voeding
De cavia kan net als de mens geen vitamine C aanmaken en is dus afhankelijk van vitamine C opname uit het voer. Vitamine C is erg belangrijk voor een goede weerstand en is nodig bij herstel van ziektes.
Een te kort kan onder andere leiden tot problemen in de bek(“scheurbuik”) en kan afwijkingen geven aan gewrichten en/of botten, bijvoorbeeld verdikte knieën, waardoor het dier moeite krijgt met lopen.

Het is daarom belangrijk om speciaal caviadroogvoer te geven, hieraan is namelijk extra vitamine C toegevoegd in tegenstelling tot konijnen- of ander knaagdiervoer. Daarnaast is het raadzaam om de cavia dagelijks verse groente of fruit te geven. Met name citrusfruit, kiwi en paprika zitten boordevol vitamine C. Pas op met koolsoorten, sla en klaver, dit kan namelijk gasvorming geven in het maagdarm kanaal waardoor trommelzucht kan ontstaan. Je kan ook, als de cavia geen vers voer wilt eten of hiervan diarree krijgt, een vitamine C tablet van minimaal 25 mg ingeven of oplossen in water. Roosvicee kan ook gegeven worden als extra bron van vitamine C. Als je aan de drinkbottle vitamine C wilt toevoegen, moet je minimaal 100 mg vitamine C oplossen in 0,5 liter drinkwater, want vitamine C gehalte in water vermindert snel onder invloed van daglicht. Daarnaast heeft de cavia net als het konijn dagelijks behoefte aan vers drinkwater en voldoende hooi van goede kwaliteit.

Huisvesting
Een cavia is een sociaal diertje dat niet graag alleen is. Als je maar 1 cavia in huis hebt, zal deze dan ook dagelijks aandacht nodig hebben van de gehele familie. De cavia kan ook met meerdere dieren bij elkaar gehouden worden in een kooi met voldoende ruimte. Meerdere mannetjes in de dezelfde kooi kan soms problemen geven. Castratie van de mannelijke cavia’s is dan een mogelijke oplossing. Als bodem bedekking in de kooi kan gekozen worden voor stro, hooi, houtvezel en/of zaagsel. Daarnaast moet het diertje zich ook kunnen verschuilen bij angst/onraad. Dit kan of onder een afdakje of hokje in de kooi of in een dik pak hooi/stro.

De kooi moet regelmatig verschoond worden, een cavia kan een enorme rommelmaker zijn. Let wel op als u uw cavia vrij laat rondlopen, het blijft een knaagdiertje. De cavia wil nog wel eens aan elektriciteitsdraden gaan knagen. Zet de kooi zodanig in een kamer dat deze niet in het volle zonlicht staat en/of niet op de tocht. Daarnaast is het ook verstandig de kooi op een rustige plek te zetten, maar wel zodanig dat de cavia niet helemaal alleen staat. Ideale temperatuur voor een cavia is tussen de 20 en 24 graden. Ze kunnen temperaturen verdragen tussen de 15 en de 27 graden verdragen. De luchtvochtigheid moet tussen 40% en 70% liggen.

Voortplanting
Een cavia kan zich al voortplanten op een leeftijd van 9 weken, daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk het geslacht te laten bepalen als er meerdere cavia’s in dezelfde kooi worden gehouden. Als je de cavia wilt laten dekken dan kan je beter wachten tot een leeftijd van 4-5 maanden, dan is de cavia pas volwassen. Een zeugje (vrouwelijke cavia) bevalt na +/- 9 weken. De jongen zijn zogenoemde nestvlieders. Dat wil zeggen dat de cavia’s al met open oogjes en haar geboren worden. Ze kunnen dan ook al meteen lopen en na 2 dagen kunnen de kleintjes al vast voedsel opnemen.

Als het zeugje om een of andere reden geen melk heeft om de jongen te voeden hoeven deze jongen maar enkele dagen met melk gevoerd te worden. Informatie over de hoeveelheid en welke melk kunt u opvragen bij een van onze assistentes. Een zeugje kan al na 1 dag na de bevalling alweer gedekt worden! Dus hou het zeugje na de geboorte van de jongen gescheiden van ongecastreerde beertjes (mannelijke cavia).

Draagtijd: +/- 65 dagen
Geslachtsrijpheid: vanaf 9 weken leeftijd
Nestgrootte: 1-6

Is mijn cavia ziek?
Een cavia is ziek als het een of meerdere van de volgende symptomen vertoont:

 • Zit stil in een hoekje
 • Eet niet of nauwelijks
 • Drinkt niet of nauwelijks
 • Doffe vacht
 • Kale plekken of korstjes
 • Jeuk
 • Scheve kop
 • Diepliggende en/of vuile ogen
 • Vieze vacht rond de anus door ontlasting of urine
 • Natte bek/kin tgv kwijlen
 • Zwaar ademend of een rochelend geluid maakt
 • Dikte in de huid
 • Opgeblazen buik of trommelzucht
 • Moeite met lopen

Het is dan ook raadzaam om bij deze problemen contact op te nemen met de dierenarts.

Enkele veel voorkomende problemen bij de cavia:

Geen of slechte eetlust
Een cavia mag niet vasten en moet dagelijks eten! Als een cavia weigert te eten, dan kan je hem dwangvoeren met bijvoorbeeld olvarit babyhapje met eventueel wat roosvicee. Zo krijgt de cavia in ieder geval wat voeding binnen en krijgt zo ook zijn dagelijkse behoefte aan vitamine C. Een van de redenen van slecht eten is te lange tanden/kiezen of verstopping van het maagdarmkanaal.

Lange tanden of kiezen
Zowel de tanden als de kiezen groeien bij de cavia. Deze moeten door het dagelijks eten van hooi of stro slijten. Als een cavia niet wil eten, zijn doorgroeiende tanden of kiezen een van de meest voorkomende problemen. Dit kan een dierenarts voor u na kijken.

Jeuk
Dit wordt vaak gezien in combinatie met schilferige huid en/of korstjes.
Dit kan veroorzaakt worden door een schurftmijtje. Dit kan de dierenarts voor u vaststellen, soms met microscopisch onderzoek. De cavia kan dan direct hiervoor behandeld worden, zodat de jeuk snel verdwijnt.

Diarree
Vaak zichtbaar door een plakkaat van opgedroogde ontlasting rond de anus of in het hok. Vaak komt dit door een voedingsfout. Haal direct het normale voer voor 1 dag!! uit het hok en geef geen verse groente of fruit meer voor enkele dagen. Er moet wel voldoende hooi en water beschikbaar zijn. De cavia moet wel blijven eten, moet u anders contact op nemen met uw dierenarts. Als de diarree niet binnen 1 dag weg, is moet u ook contact opnemen met uw dierenarts.