Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

De fret

De fret is een vriendelijk, nieuwsgierig, speels en intelligent huisdiertje. Het is wel van belang dat het diertje al vanaf het begin in nauw contact met mensen is opgegroeid. Zo wordt het gemakkelijker een prettig en aanhankelijk huisdiertje. Het fretje kan het beste worden aan geschaft als pup van 6-8 weken. Het is echter wel een ongeschikt huisdiertje voor jonge kinderen aangezien ze bij een schrikreactie nog wel eens kunnen bijten.

Laat andere huisdieren zoals honden en katten rustig aan dit beweeglijke huisdiertje wennen. Pas wel op met knaagdieren of konijnen. De fret behoort tot de familie van de marterachtigen en is een jachtdiertje. Hij werd en wordt nog steeds gebruikt voor de jacht op konijnen en andere knaagdieren, de fret kan uw huiskonijntje of ander knaagdiertje dan ook gemakkelijk als een prooi zien.

Huisvesting
De fret kan zowel binnen- als buitenhuis gehouden worden in een speciale frettenkooi. Een cavia of konijnen kooi heeft te veel ruimte tussen de spijlen, waardoor de fret makkelijk kan ontsnappen. Daarnaast moet er in de kooi een nachthokje voor de fret aanwezig zijn. De bedding van de kooi kan bestaan uit zacht hooi, houtschaafsel of zaagsel evt extra kattenbakje goed absorberend kattengrit wat weinig stuift. Een fret kan namelijk slecht tegen stof. Uitwerpselen moeten dagelijks verwijderd worden. De fret kan ook buiten de kooi in huis gehouden worden en geleerd worden om aan een lijntje te lopen voor buiten. Dan ook een kattenbak met goed absorberend kattengrit in de kamer plaatsen.

Voeding
Een fret is een echte vleeseter, carnivoor. De fret heeft behoefte aan een voeding met een hoog eiwit- en vetgehalte van dierlijke oorsprong.
Voeders die met name plantaardige eiwitten en vetten bevatten zijn niet geschikt voor de fret! Er zijn speciale frettenbrokken bij de betere dierenwinkel verkrijgbaar, bijvoorbeeld Totally Ferret. Kittenvoeding van Hills of Eukanuba is een goed alternatief als uw dierenspeciaalzaak de speciale fretten brok niet heeft. Hondenvoeding is niet geschikt voor de fret. Als tussendoortje kan een stukje gekookt vlees, een gekookt eitje of een kattensnoepje (geen gistsnoepjes) gegeven worden. Fruit, groente of brood kunnen beter niet gegeven worden.

Vaccinatie
Op 9 weken leeftijd is het tijd voor de eerste vaccinatie. Deze moet na 3-5 weken herhaald worden, daarna adviseren wij dit jaarlijks te herhalen. De fret is erg gevoelig voor hondenziekte. De fret kan dit oplopen door contact met een besmette hond of fret. Ook Weil is besmettelijk voor de fret, hoewel de fret wel veel minder gevoelig is voor deze ziekte in tegenstelling tot de hond en de mens. Wij gebruiken in onze kliniek de Nobivac entstof welke veilig is voor de fret.
Als u uw fret mee wilt nemen naar het buitenland, dan is een rabiës enting verplicht. Deze moet minimaal een maand voor vertrek gegeven worden en is een jaar geldig.

Oormijt
Een veel voorkomend probleem bij de fret is oormijt. Dit veroorzaakt vooral jeuk aan de kop en vieze oren met donkerbruin tot zwart oorsmeer. De fret kan deze infectie oplopen via andere fretten, maar ook via honden of katten. Behandeling van de oormijt is op dit moment vrij eenvoudig met een stronghold pipet in de nek, welke in onze kliniek verkrijgbaar is. Deze stronghold is ook gelijk een middel tegen vlooien.

Voortplanting
De mannetjes fret heeft een sterke penetrante lichaamsgeur. Daarnaast is een ongecastreerd mannetje ook iets agressiever en kan moeilijker met meerdere fretjes gehouden worden. Fretten kunnen gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 5-6 maanden. Het is een relatief simpele ingreep.
Een vrouwtje die niet voor de fok gebruikt wordt, kan het beste op een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. Een vrouwtje kan namelijk als ze niet gedekt wordt een 6 maanden loops blijven. Deze langdurige hormoon productie kan een beenmergdepressie veroorzaken. Hierbij kan bijvoorbeeld bloedarmoede optreden.

Draagtijd: 42 dagen
Aantal jongen: gemiddeld 8
Speenleeftijd: 8 weken

Is mijn fret ziek?
Een fret kan ziek zijn als hij/zij een of meer van de volgende symptomen vertoont:

  • Eet niet of niet goed
  • Diarree
  • Braken
  • Vermageren
  • Sloom, niet speels of nieuwsgierig
  • Niezen of hoesten
  • Kale huid
  • Schilferige mottige vacht
  • Vieze oren of ogen

Het is dan ook raadzaam om bij deze problemen contact op te nemen met de dierenarts.

In Nederland zijn verschillende frettenverenigingen actief, zoals Stichting “de Fret”. Deze verenigingen kunnen u veel extra informatie geven over de aanschaf, verzorging en omgang met de fret.