Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

Het konijn

Konijnen horen thuis in de groep van de haasachtigen, de lagomorpha en niet zoals veel mensen denken in de groep van de knaagdieren. Het verschil is dat het konijn achter de grote snijtanden in de bovenkaak twee kleine stifttandjes heeft staan, dit hebben de knaagdieren niet.

Het oorspronkelijke wilde konijn komt uit Zuidwest Europa en Noordwest Afrika. Dit konijn heeft grote oren en grote achterpoten. Hier zie je een lichte gelijkenis met de haas, maar konijn hebben geen open nestplaats, een leger, zoals de haas, maar een ondergronds gangenstelsel als nest/schuilplaats. Dit zijn meerdere grote en kleine gangen die uitkomen in een soort woonruimte en deze woonruimtes zijn onderling ook vaak weer verbonden. De haas is een echt nachtdier, dit in tegenstelling tot zijn tamme soortgenoot die bij ons in huis leeft.

In deze tijd komen er over de hele wereld konijnen voor en hebben zij helaas in sommige landen zoals Australië overlast veroorzaakt. Het konijn is daar door de mens heen gebracht en heeft niet zoals hier een natuurlijk vijand. Dit heeft tot een grote plaag geleid, met als gevolg een tekort aan voedsel voor het konijn, maar ook voor de inheemse dieren. Door de introductie van dodelijke ziektes zoals myxomatose heeft men deze plaag geprobeerd in te dammen.

Er zijn meer dan 50 konijnenrassen erkend. Sterk verschillend in grootte, van de grote Vlaamse Reus tot het kleine Pooltje. En sommige hebben een heel bepaalde kleur, bijvoorbeeld de Hollander(wit-zwart) of haartype, zoals Angora of Rex.

Het konijn is over het algemeen een erg vriendelijk huisdier. Vooral als ze al van jongs af aan opgroeien met kinderen. Echter een groot nadeel: het blijft een knager dus pas op met bijvoorbeeld elektrische bedrading in huis. Het zou niet het eerste konijn zijn dat kortsluiting in huis veroorzaakt.

De huisvesting
Konijnen zijn geschikt om zowel binnen als buiten gehouden te worden. Het konijn heeft wel veel beweging nodig en heeft dus een ruime kooi/hok nodig met voldoende bescherming tegen zon, wind en regen. Er zijn wettelijke maten voor de minimale grootte van de kooien, dit is afhankelijk van de grootte van het konijn, maar!!!! dit zijn echt minimale eisen en een groter hok is altijd wenselijk. Als buitenhok kan het beste gekozen worden voor een ruime ren met daaraan vast een hok van glad hout met als bescherming tegen het knagen evt metalen hoekstrips op de randen.

Het hok moet ruim voorzien zijn van stro op een houtvezel laag. Zo zorgt u dan voor een goede beschutting en geeft u ze ook de mogelijkheid om “vrij” rond te lopen. De bodembedekking in het hok moet wel regelmatig ververst worden om ziektes of onaangename irriterende geuren zoals ammoniak te voorkomen.
Let er wel op dat konijnen goede gravers zijn. Om ontsnappen te voorkomen kan de ren betegeld worden of afgerasterd worden met gaas. Zowel de tegels als het gaas met een goede laag zand of stro bedekken om pootproblemen te voorkomen. Naast goed graven kan een konijn ook uitstekend springen en moet er dus ook een bescherming aan de bovenkant worden geplaatst. Plaats een konijnenhok altijd zo dat het niet in de volle zon en/of wind staat.

Een konijn is ook in zekere mate zindelijk te maken, zodat je ze vrij in huis kunt laten rondlopen.

Pas wel op met elektriciteitsdraden! Je kunt ze trainen om op een kattenbak gevuld met zachte kattenbak vulling (zoals houtvezel), zaagsel of stro hun behoefte te doen. Belonen kan door iets lekkers te geven. Straffen kan door herrie te maken zodat het konijn schrikt, nooit slaan. Echter, een mannetjes konijn, ofwel rammelaar, kan net als de kat in huis sproeien om zo zijn geur te verspreiden. Een oplossing hiervoor is castratie van de rammelaar.

Konijnen kunnen goed met meerdere dieren bij elkaar gehouden worden. Ook huisvesting samen met cavia’s is mogelijk. Maar met name mannetjes kunnen nog wel eens vechten.

Ideale temperatuur voor een konijn is tussen de 18 en 21 graden. Ze kunnen temperaturen verdragen tussen de 6 en de 29 graden. De luchtvochtigheid moet tussen 40% en 70% liggen.

Voortplanting
“Bij de konijnen af” is een bekend spreekwoord. Een konijn is in staat om zich supersnel voort te planten en een mannetje dekt meerdere vrouwtjes. Direct na de bevalling kan een voedster, een vrouwtjes konijn, weer gedekt worden. De voedster heeft spontaan na de dekking een eisprong en heeft niet dus niet een bepaalde vruchtbare periode en kan dus op elk tijdstip drachtig worden. Het is daarom erg belangrijk om de ongecastreerde vrouwtjes en mannetjes goed gescheiden te houden als u geen nestje wilt hebben. Het is niet altijd makkelijk om bij jonge konijntjes het geslacht te zien. Als u dan ook twijfelt laat dan het geslacht bepalen door de dierenarts.

Een mannetje kan in sommige gevallen de jonge pas geboren konijntjes doden en opeten. Het is dan ook verstandig om het mannetje uit de buurt van het nest te houden. De voedster maakt met de zachte haren die ze van haar borst/buik pluk een zacht nestje. Hierin worden de kale blinde jongen geboren. Ze liggen vaak verstopt onder de haren. Na zo’n 10 dagen hebben de jongen haren en doen ze de oogjes open. De jongen worden maar een keer of 2-3 per dag gevoed.

Na 3 weken komen ze voor het eerst uit het nest en gaan dan beginnen met vast voedsel. De jongen kunnen na 5-6 weken gespeend worden, dit betekent dat ze dan bij de moeder weg kunnen. Een konijn kan ook schijndrachtig zijn, ze maakt dan ook een nestje. Meestal verdwijnt binnen een paar dagen dit nestel gedrag. Notabene: rust is heel erg belangrijk, bij onrust kan de voedster de jonge konijntjes doden of verstoten.

Draagtijd: 30-31 dagen
Geslachtsrijpheid: vanaf 4 maanden leeftijd, afhankelijk van het soort
Nestgrootte: 4-10

Voeding
Konijnen hebben dagelijks behoefte aan vers hooi van goede kwaliteit, voldoende water en normaal konijnenvoer, +/- 25 gram voer per kilogram lichaamsgewicht. Check de voeropname dagelijks. Beste konijnenvoer is gepelleteerd voer, in plaats van gemengd konijnenvoer. Dit voer bevat alle essentiële voedingstoffen en het konijn kan zo niet de lekkere dingen uit het voer halen en de brokjes laten liggen. Als extra vers voedsel: kleine beetjes wortel, appel, broccoli, witlof, bloemkoolblad, boerenkool, paardebloemblad, weegbree, gras, wilgentakken. Sla, andijvie of klaver kunnen trommelzucht geven bij het konijn.

Hierbij wordt er veel gas gevormd in de maag, waarbij de maag als het ware opgeblazen wordt. Het is dan ook niet aan te raden dit aan het dieet toe te voegen. Jonge konijntjes kunnen vanaf 18 dagen leeftijd vast voedsel opnemen. Tot die tijd kunnen moederloze konijntjes groot gebracht worden met een mengsel van 25 m.l volle melk, 75 ml. koffieroom(18% vet) en 6 gram magere melkpoeder. Hiervan mag het konijntje 10 ml. 1 á 2x daags!!! met een klein speenflesje voor kittens.

Er is in de dierenspeciaalzaak ook een kittenmelkpoeder te koop dat ook voor konijnen geschikt is, zie bijsluiter van die verpakking. Konijnen hebben 2 soorten ontlasting. De bekende kleine ronde konijnenkeutels, maar ook wat meer ovaalvormige plakkende keutels die uit de blindedarm komen. Deze ontlasting produceren ze ’s nachts en ze eten deze ontlasting direct op. Hieruit halen ze dan extra voedingsstoffen, zoals eiwitten en vitamines en mineralen.

Vaccinatie van het konijn
Een konijn kan gevaccineerd worden tegen 2 dodelijke virus infecties: myxomatose en VHD. Het is raadzaam om uw konijn 2x per jaar te laten vaccineren. In het voorjaar is er in de kliniek altijd een “konijnen week”. Tijdens deze week is de vaccinatie goedkoper.

Myxomatose is een dodelijke virus infectie welke overgebracht kan worden door mugjes. Als een konijn besmet is met myxomatose dan krijgt het gezwollen en ontstoken oogleden, neus, bek, anus en oren. Op deze plekken krijgt het konijn dan korstjes en hierdoor kan het dier niet meer eten of drinken. De konijnen met myxomatose sterven uiteindelijk aan uitdroging en voedsel tekort.

VHD is een dodelijke ziekte die sinds enkele jaren in Nederland voorkomt. Deze aandoening wordt overgebracht via direct contact met besmette wilde konijnen, maar kan ook via besmet voer, kleding of schoeisel worden overgebracht op een gezond konijn. De ziekte verloopt vaak razendsnel. Binnen enkele uren/dagen sterft het konijn. Soms komt er bloed uit de neus, maar vaak zijn er aan de buitenkant geen symptomen zichtbaar.

Is mijn konijn ziek?
Een konijn is ziek als het een of meerdere van de volgende symptomen vertoont:

 • zit stil in een hoekje
 • eet niet of nauwelijks
 • doffe vacht
 • kale plekken of korstjes
 • jeuk
 • scheve kop
 • diepliggende en/of vuile ogen
 • vieze vacht rond de anus door ontlasting of urine
 • natte borst ten gevolge van kwijlen
 • vliegen rondom het konijn/konijnenhok
 • zwaar ademend of een rochelend geluid maakt
 • dikte in de huid
 • opgeblazen buik of trommelzucht

Het is dan ook raadzaam om bij deze problemen contact op te nemen met de dierenarts.

Enkele veel voorkomende problemen bij het konijn

Lange tanden of kiezen
Zowel de tanden als de kiezen groeien bij het konijn. Deze moeten door het dagelijks eten van hooi of stro slijten. Als een konijn niet wil eten, zijn doorgroeiende tanden of kiezen een van de meest voorkomende problemen. Dit kan een dierenarts voor u nakijken.

Diarree
Vaak zichtbaar door een plakkaat van opgedroogde ontlasting rond de anus. Vaak komt dit door een voedingsfout. Haal direct het normale voer uit het hok en geef geen verse groente of fruit meer. Er moet wel voldoende hooi en water beschikbaar zijn. Dit moet ook gegeten worden, anders dient u contact op nemen met uw dierenarts. Als de diarree niet binnen 1 dag weg is moet u ook contact opnemen met de dierenarts. Als er naast plakkende natte keutels ook harde kleine keuteltjes in het hok liggen dan is dit waarschijnlijk geen diarree, maar dan eet het konijn de blindedarmkeutels of caecumkeutels niet op. Voor vragen hierover kunt u terecht bij uw dierenarts.

Vliegenmaden
In de zomer moet u alert zijn op vliegen in de omgeving van het konijn. Deze kunnen namelijk eitjes leggen op een vochtige plek. Dit kan bij het konijn een abces, natte vacht ten gevolge van diarree of een wondje zijn. Controleer met name de konijnen die buiten staan dagelijks op wondjes of natte vacht. Als er problemen zijn laat dan uw konijn nakijken door uw dierenarts, want uit de eitjes kunnen maden ontstaan welke voor veel schade kunnen zorgen.