Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

Kleine knaagdieren

Hieronder valt onder andere de muis, rat, hamster, chinchilla, degu en de gerbil. Het zijn alle knaagdiertjes dus de kooi moet knaagdier bestendig zijn. Als bodembedekking kan over het algemeen zaagsel worden gebruikt. Er zijn daarnaast ook andere soorten bodembedekking mogelijk. De chinchilla en de gerbil zijn gek op een zandbadje en hebben dit ook nodig voor de verzorging van de vacht. Deze kan in een hoekje van de kooi geplaatst worden. Er is speciaal chinchilla zand verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. De meeste knaagdieren vinden het fijn om een schuilplaats te hebben in de kooi in de vorm van een huisje of voldoende hooi/stro/houtkrullen om een holletje te maken. Het oppakken van een knaagdier moet altijd rustig gebeuren. Als ze liggen te slapen eerst rustig wakker maken! Want bij schrik kunnen ze bijten. Pak een knaagdier en met name de chinchilla of de gerbil nooit op bij de vacht of de staart, maar “schep” ze als het ware op. De vacht/staart kan namelijk los laten bij deze knaagdieren!

Voeding
Er is voor elke knaagdiersoort een speciaal knaagdier voer beschikbaar bij de dieren speciaal zaak. Naast het droogvoer kan hooi van goede kwaliteit gegeven worden en evt wat versnaperingetjes zoals groente, fruit of een wilgentakje. En natuurlijk dagelijks vers water uit een bakje of een drinkbottle.

Voortplanting en leeftijden

Hamster

Leeftijd 2-3 jaar
Geslachtsrijpheid 4-7 weken
Draagtijd 15-22 dagen
Speenleeftijd 2-3 weken
Nestgrootte 5-8
Oogjes open 14-15 dagen

Muis

Leeftijd 2-4 jaar
Geslachtsrijpheid 4 weken
Draagtijd 19-24 dagen
Speenleeftijd 3 weken
Nestgrootte 8-11
Oogjes open 12-14 dagen

Rat

Leeftijd 2,5 - 4 jaar
Geslachtsrijpheid 6 weken
Draagtijd 18-23 dagen
Speenleeftijd 3 weken
Nestgrootte 8-12
Oogjes open 14 dagen

Chinchilla

Leeftijd 20 jaar
Geslachtsrijpheid 5-6 maanden
Draagtijd ,5 maand
Speenleeftijd 6-9 weken
Nestgrootte 1-4
Oogjes open Bij geboorte

 

Degu

Leeftijd 3-5 jaar
Geslachtsrijpheid 6 maanden
Draagtijd 87 - 93 dagen
Speenleeftijd 4-6 weken
Nestgrootte +/- 5 
Oogjes open  

Gerbil/ woestijnrat

Leeftijd 3-5 jaar
Geslachtsrijpheid 9-12 weken
Draagtijd 24-26 dagen
Speenleeftijd 3 weken
Nestgrootte 4-5
Oogjes open 6-20 dagen

 

Ziekte symptomen bij knaagdieren

Een knaagdier is ziek als het een of meerdere van de volgende symptomen vertoont:

 • Zit stil in een hoekje
 • Eet niet of nauwelijks
 • Drinkt niet of nauwelijks
 • Doffe vacht
 • Kale plekken of korstjes
 • Jeuk
 • Scheve kop
 • Diepliggende en/of vuile ogen
 • Vieze vacht rond de anus door ontlasting of urine
 • Natte bek/kin tgv kwijlen
 • Zwaar ademend of een rochelend geluid maakt
 • Dikte in de huid
 • Opgeblazen buik of trommelzucht
 • Moeite met lopen

Het is dan ook raadzaam om bij deze problemen contact op te nemen met de dierenarts.

Enkele veel voorkomende problemen bij de knaagdieren

Geen of slechte eetlust
Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld afwijkende voortanden of door een problemen in het maagdarmkanaal. Probeer het diertje met lekkere hapjes weer te laten eten. Bijvoorbeeld appel of wortel in stukjes of stukjes noot. Bijvoeren kan ook met olvarit groente of fruit hapje. Wil het diertje niets eten, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lange tanden
De tanden groeien door bij de knaagdieren. Deze moeten door het dagelijks knagen afslijten. Als een knaagdier niet wil eten, kan doorgegroeide tanden een probleem zijn. Dit kan een dierenarts voor u na kijken.

Jeuk
Dit wordt vaak gezien in combinatie met schilferige huid en/of korstjes. Dit kan veroorzaakt worden door een schurftmijtje. Dit kan de dierenarts voor u vaststellen, soms met microscopisch onderzoek. Uw diertje kan dan direct hiervoor behandeld worden, zodat de jeuk snel verdwijnt.

Diarree
Vaak zichtbaar door een plakkaat van opgedroogde ontlasting rond de anus of in het hok. Vaak komt dit door een voedingsfout. Haal direct het normale voer voor 1 dag!! uit het hok en geef geen verse groente of fruit meer voor enkele dagen. Er moet wel voldoende hooi en water beschikbaar zijn en u kunt een stukjes beschuit of een beetje gekookte rijst geven. Ze moeten wel blijven eten, anders moet u contact opnemen met uw dierenarts. Als de diarree niet binnen 1 dag is, moet u ook contact opnemen met uw dierenarts.

De hamster in winterslaap
Als de temperatuur onder de 15 graden daalt kan de hamster in winterslaap gaan. Het diertje is dan in een diepe slaap en kan wat koud aanvoelen en ademt hel rustig. Is uw hamster in winterslaap warm de hamster dan heel langzaam op door hem in een ruimte te zetten waar het zo rond de 20-22 graden is en u kunt het diertje op een kruikje leggen welke omwikkeld is met een theedoek. Niet te snel proberen wakker te maken! Als ze schrikken of te snel uit hun winterslaap worden gehaald kan de hamster overlijden om dat het hart dit niet aan kan. Bij twijfel altijd even contact opnemen met een dierenarts of dierenartsassistente