Direct regelen

Afspraak maken
076 - 541 74 77

Welkom bij Dierenkliniek Taxandria

Welkom bij dierenkliniek Taxandria. Wij zijn een kliniek voor gezelschapsdieren die op een persoonlijke, vriendelijke en zorgzame manier diergeneeskunde van hoge kwaliteit biedt.

Echo

Iedereen kent de echoput, waarbij wat je roept wordt weerkaatst door de put. Dit zijn normale hoorbare geluidsgolven. De echo maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven. Dit is geluid wat wij met ons gehoor niet kunnen waarnemen. Enkele dieren in de vrije natuur maken ook gebruik van deze ultrasone geluidsgolven. Een voorbeeld hiervan is de vleermuis.

Een vleermuis vangt zijn prooi door geluidsgolven uit te “zenden”en de weerkaatsing van bijvoorbeeld een vliegje op te vangen met zijn oren. De echo maakt ook gebruik van dit weerkaatsingsprincipe. Het ultrasone geluid wordt door de verschillende organen in het lichaam weerkaatst en door het apparaat omgezet in een zichtbaar beeld.

We hebben sinds kort een Color doppler echo van General Electric. Dit echoapparaat is speciaal voor gezelschapsdieren ontwikkeld en geprogrammeerd. Hierdoor zijn diersoorten van cavia tot grote hond scherp in beeld te krijgen.

De meest bekende reden voor een echo is dracht. Maar buikorganen als de lever, milt, nieren, blaas, prostaat, baarmoeder en het hart zijn met echo ook goed in beeld te brengen en te bekijken op afwijkingen. Al deze onderzoeken zijn mogelijk binnen onze kliniek.

Het echo-onderzoek is een relatief weinig ingrijpend onderzoek voor uw dier, maar wel vaak langdurig. Uw huisdier hoeft niet onder narcose en het onderzoek is niet pijnlijk. Een enkel dier vindt het vervelend dat hij op zijn rug stil moeten liggen, maar na enkele minuten gaat dat vaak probleemloos. Uw dier moet voorafgaand aan het onderzoek geschoren worden, omdat de haren veel storing in het beeld kunnen geven.

Als eigenaar kunt u in de meeste gevallen bij het onderzoek blijven kijken.

We proberen gedurende het onderzoek u de afwijking gelijk te laten zien als dit mogelijk is. Soms moeten er nog berekeningen worden gemaakt, voordat we de uiteindelijke uitslag kunnen geven. Zo kan de uitslag dan nog even op zich laten wachten.

Een echo kunt u op USB vast laten leggen. Als u dit wilt kunt u dit kenbaar maken voor het onderzoek aan een van onze assistentes.